Laser – Ljus som läker
Laser ljuset sätter igång fotokemiska processer i kroppen. Med andra ord kan det sägas att laserljuset stimulerar till lokal frisättning (alltså på det stället som blir belyst) av olika molekyler och signalsubstanser som i sin tur påverkar:
- Smärta
- Modulering av inflammatorisk process
- Cirkulation i blod och lymfkärl
- Lokalt immunförsvar
- Cellmetabolism
- Muskelrelaxation
Det betyder med andra ord att kroppen kan läka snabbare.
En av signalsubstanserna är kväveoxid, NO, den signalsubstansen gör att kärl vidgas, både blod och lymfkärl. Det betyder att svullnad snabbare minskar och därmed så förbättras cirkulationen till skadeområdet som i sig ger en snabbare och bättre läkning.
När används laserbehandling?
Om besvärsområdet finns på huden och 4-6 cm ner i vävnaden och smärta och /eller inflammatorisk komponent finns är det en indikation på att laser behandling kan fungera. Det har visat sig i studier att laser behandling var lika bra om inte bättre som behandling vid inflammation. Exempel på jämförda läkemedel var diklofenak, dexametason så kallade NSAID preparat.
Vi på Human Movement har sedan vi köpte in lasern upplevt ett snabbare förlopp på vissa åkommor som till exempel hälsenebesvär, plantar fascit och axelbesvär och diskbråck. Det är dock viktigt att veta att det är flera parametrar som påverkar ett behandlings resultat som till exempel hur länge personen haft besvär, vilken ålder personen är i och om aktiviteten som gav besväret kan kontrolleras.
En Fysioterapeut som heter Cecilia Lind har skrivit en bok om laserterapi. I boken beskrivs hur laserljuset fungerar och för de olika åkommorna så finns det flera referenser som stöd.
Det är som vanligt viktigt att vara kritisk till olika behandlingsmetoder och även vara förstående för hur svårt det är att göra bra kliniska studier när det gäller kliniska manuella behandlingar. Vi på Human Movement har med många års erfarenhet av manuella behandlingar verkligen upplevt goda resultat med sedan vi börjat behandla med medicinsk laser.